Groene thee

Historie;
Thee is één van de oudste dranken uit de geschiedenis, er zijn verhalen gevonden, over thee, van ver voor 5000 jaar voor chr.
Rond de 1500ste eeuw kwam de eerst thee naar europa en pas in 1610 kwam de eerste thee naar Nederland. 
Door dat de thee weken en soms wel maanden over zee vervoerd moest worden, was de kans op verrotting groot. Gelukkig bedachten de Chinezen een nieuwe productiemethode.
Na dat de thee geplukt was lieten zij de thee oxideren en drogen. (Zo ontstond zwarte thee)
Omdat het vocht uit de theebladeren was gehaald, daalde de kans op schimmel drastisch.
Hierdoor was het mogelijk om grotere hoeveelheden te gelijk te vervoeren. De thee-handel tussen China en Europa was een feit.

Waar komt groene thee vandaan?Thee plantage in China
Groene thee komt oorspronkelijk uit China en Japan, maar door de vele handelsroutes heeft de plant zich inmiddels over de hele wereld verspreid. 
  

De theeplant;
Er zijn slechts twee "echte" thee planten, de Camellia sinensis-Sinensis en de Camellia sinensis-Assamica.
Alleen thee van deze twee planten mogen "officieel" thee heten. 
Voor groene thee wordt over het algemeen de Camellia Sinensis-Sinensis gebruikt. 
 

productie proces.
Doordat de theeplant in inmiddels over de hele wereld te vinden is, zijn er ook talloze variaties op het productieproces.
Het meest voorkomende productieproces voor groene thee hebben we voor je in een schema gezet. 
Het hele productieproces duurt ongeveer tussen de 2 en 5 dagen.

Het productieproces van Groene Thee in een schema.
Het plukken;
Bij het plukken van de bladeren voor groene thee gaat het meestal om de eerste (fijn)pluk en tweede (medium)pluk. (First Flush en Second Flush)
Tijdens het plukken worden alleen de top en de twee bovenste (soms ook de drie bovenste) blaadjes geplukt. 


Verflensen;
Door de bladeren +/- anderhalf uur op bamboematten te leggen en voorzichtig met de hand om te scheppen, worden de blaadjes zacht.
Hierdoor kunnen ze verwerkt worden tot balletjes of naaldjes.

 

 

Verhitten;
Het verhitten van de theeblaadjes gebeurd door deze in een wok, op een warme plaat te verhitten tot +/- 85 graden.
In Japan gaat het verhitten voor de productie van bijvoorbeeld Bancha, Kukicha en Sencha, voor een halve tot hele minuut op 95 graden in een "stoomoven". 
Het verhitten zorgt er voor dat de enzymoxidatie stopt en de blaadjes hun groene kleur behouden. 

 

Rollen;
Het Rollen wordt zowel met de hand als machinaal gedaan, echter gaat de smaak van de thee die machinaal gerold wordt is wel van mindere kwaliteit.
Voor de betere kwaliteits thee wordt de thee met de hand gerold. 

 


Drogen;
Bij het droogproces van de thee worden drie verschillende technieken gebruik.
Pan-dried (vaak gedaan in een wok) Sun-dried (gedroogd in de zon) en Basket-dried (de thee wordt gedroogd in hete bamboemanden)

 


Het resultaat van dit hele proces is een heerlijke groene thee. 

 

 

Zoals eerder gezegd, er zijn talloze variaties op groene thee. We hebben de meest voorkomende groene theeën voor je op een rijtje gezet. 
En ja ook deze theeën kunnen we uiteraard leveren mail ons gerust hiervoor via info@huppathee.nl

  • Gun Powder (afkomstig uit Provincie Zhejiang China) 
  • Jamguri Green (afkomstig uit Provincie Golaghat India) 
  • Indulgashinna Green (afkomstig uit de regio Uva Eastern Highlands China)
  • Mao Feng (afkomstig uit de provincie Anhui China)
  • Bancha (afkomstig uit de provincie Zhejiang China)
  • Chun Mee (afkomstig uit de provincie Zhejiang China)
  • Green Monkey (afkomstig uit de provincie Fujian China)
  • Green Yunnan (afkomstig uit de provincie Yunnan China) 
  • Jasmine (afkomstig uit de provincie Fujian China)
  • Lung Ching oftewel Dragon well (afkomstig uit de provincie Hangzhou en Zhejiang China)
  • Misty Jasmin (afkomstig uit de provincie Fujian China) 
  • Sencha (afkomstig uit de provincie Zhejiang China)
  • Yunnan Pine Needle (afkomstig uit de provincie Yunnan China)
  • Matcha (afkomstig uit de Uji Kyoto Prefecturen* Japan)
  • Dhajea Green (afkomstig uit de Rung Bong valley Darjeeling India)
  • Bancha  (afkomstig uit de provincie Kyushu Japan)
  • Gyokuo Tokiwa  (afkomstig uit de provincie Kyushu Japan)
  • Sencha Uji  (afkomstig uit de provincie Kyushu)
  • Jun Chiyabari Himalayan Green  (afkomstig uit Oost-Nepal)
  • Popoff  (afkomstig uit de provincie Yunnan)
  • Pi Lo Chun  (afkomstig uit de provincie Taoyuan Taiwan)
  • Tanzania Usambara Green  (afkomstig van de voet van de Kilimanjaro Tanzania)

*Prefecturen is een bestuurlijk onderdeel van Japan en kan je vergelijken met een provincie of Kanton.


Hoe zet je groene thee op de juiste manier.

  • Een goede kop thee begint bij het gebruik van vers water. Wil je een bijzondere lekkere thee? Gebruik dan bronwater, dit zorgt voor een nog zachtere smaak. Spa blauw is zeer geschikt;
  • Breng het water naar +/- 70 a 80 graden. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een waterkoker die een tempratuurinstellings mogelijkheid heeft, of met een thee thermometer. Gebruik nooit kokend water, hierdoor kan groene thee bitter en of wrang gaan smaken. 
  • Gebruik de aangegeven hoeveelheid thee op achterkant van de verpakking. Heb je deze informatie niet, gebruik dan 2 theelepels thee per kop (+/- 250ml)
  • Verwarm je beker of theepot voor, door hierin +/- een minuut lang heet water te laten staan. 
  • Ook groene thee mag je wassen, het wassen van thee gaat als volgt; giet water met de juiste tempratuur in een kop over de thee en laat dit +/-15 seconden rusten. Gooi vervolgens het water waar de thee in zat weg en laat de thee een minuutje rusten. 
  • Giet nu het water met de juiste tempratuur op de thee en laat de thee, de aantal minuten die op de verpakking van de thee staat, trekken.

Het effect van Groene thee op je gezondheid. 
Groene thee heeft zeer veel gezondheidsvoordelen en dat is niet zo raar als je bedenkt dat groene thee vol heilzame stoffen zit. 
Enkele van deze stoffen zijn *Polyfenolen zoals *flavanolen en *catechines. 
Wist je dat in één glas groene thee van +/- 200ml gemaakt met 2 gram thee ongeveer 190 tot wel 250 mg catechinen bevat? 
En wist je dat catechinen onder andere het vermenigvuldigingen van bacteriën tegen gaat? Hierdoor word je minder bevattelijk voor ziektes.

Al eeuwen lang adviseert de traditionele Chinese geneeskunst groene thee te drinken tegen pijn, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en of gewrichtspijn.
De Chinezen wisten ook al heel vroeg dat groene thee helpt bij spijsverteringsproblemen en dat het ontgiftend werkt op het lichaam met een langer leven tot gevolg.

*Polyfenolen zijn voornamelijk natuurlijke, soms, synthetische organische chemicaliën die belangrijk zijn voor het bestaan van planten en verantwoordelijk zijn voor de smaak van bijvoorbeeld thee.
*flavanolen onderdeel van polyfenolen en geeft vaak de kleur aan groente en fruit.
*Catechines een verzamelnaam van polyfenolen welke onder andere in thee zitten. 

Alle gezondheidsaspecten van groene thee op een rijtje. (op basis van dagelijks 2 a 3 kopjes)

  • Door de "cafeïne" in groene thee wordt de mentale alertheid bevorderd. Echter wordt de cafeïne in thee ten opzichte van koffie langzamer afgegeven.
  • Er wordt beweerd dat groene thee, kanker zou kunnen voorkomen. 
  • Het zou het risico op de ziekte van Parkinson verkleinen. 
  • Groene thee heeft een vocht afdrijvende werking.
  • Het verlaagt het vetgehalte in het bloed. (onder andere LDL-cholesterol)
  • Brengt de bloeddruk in balans.
  • Het zou (bepaalde) duizeligheid kunnen reduceren. (afhankelijk waar de duizeligheid door wordt veroorzaakt)
  • Werkt rustgevend. 
  • Helpt tegen vermoeidheid.
  • Vermindert de kans op een beroerte.
  • Reinigt de mond door de antibacteriële stoffen in de groene thee.
  • Verbeterd het geheugen/hersenfunctie.
  • Vertraagd het ouderdomsproces.
  • Groene thee kan helpen bij het afvallen door de simulering van de metabolisme.

 

Hoeveel koppen groene thee gezond drinken gezond is?

Het voedingscentrum adviseert voor volwassenen 3 koppen groene thee per dag te drinken.