Thee zetten en bewaren.

Hoe bewaar je thee en hoe zet je thee op de juiste manier?

Er zijn tegenwoordig vele soorten thee te verkrijgen; zwarte thee, rooibos, witte thee. Het is dan ook niet raar dat elke theesoort zijn eigen zetmethode heeft.
Sommige soorten hebben zelfs hun eigen zet-ritueel, deze zijn beschreven bij de desbetreffende thee zoals bijvoorbeeld
Matcha.

Afhankelijk hoe ver je wilt gaan met het bereiden van een ECHT lekkere kop thee, kan je de onderstaande stappen volgen. 
Het standaard zetadvies staat op de achterkant van de verpakking van onze theeën. Heb je per ongeluk de verpakking weggegooid na het vullen van bijvoorbeeld je theeblikje? Geen nood, op onze website staan ook de zetadviezen bij de thee.

Hoe bewaar je losse thee het beste?

  • Thee kan je het beste bewaren op een donkere plek, bijvoorbeeld in een blikje dat afsluitbaar is of een glazen voorraadpot die je luchtdicht kan sluiten (bewaar deze glazen voorraadpot dan wel op een donkere plek). Denk nou niet dat wanneer je dit niet doet de thee heel snel in smaak afneemt, want thee kan je heel lang bewaren. Alleen blijft de thee nog langer lekker. Thee verliest heel langzaam smaak, maar er zijn ook theesoorten die lekkerder worden naar mate deze ouder worden. Een voorbeeld hiervan is Pu-erh thee

Oké, nu weet je hoe je thee moet bewaren. Laten we nou eens kijken hoe je thee op de juiste manier zet.
 

Hoe zet je thee op de juiste manier?

  • Voor het bereiden van een goede kop thee gebruik je natuurlijk altijd vers water. Als je ECHT lekkere thee wilt maken, probeer dan eens je thee te zetten met bronwater. Mijn voorkeur gaat uit naar Spa water, zonder bubbels natuurlijk;
  • Breng het water naar de juiste temperatuur. Wij adviseren om dit te doen met een waterkoker met tempratuurinstelling, of gebruik een thee thermometer om de juiste tempratuur te bepalen. Gebruik nooit een qcooker of kokend water, want het kokende water "verbrandt" de heilzame stoffen van de thee. Als voorbeeld; groene thee kan hierdoor bitter gaan smaken. 
    Bij alle verse losse thee op onze site staan de juiste temperaturen vermeld. Ja dat is wel leuk Huppathee, maar ik heb een ander merk waar het niet bij vermeld staat. Hoe weet ik nou wat de juiste temperatuur is voor mijn thee? Geen probleem, hieronder hebben we een overzichtje voor je met de meest voorkomende theeën en daar de "juiste" zet temperatuur voor. Uiteraard is dit een leidraad. 
  1. De tempratuur voor witte thee en gele thee ligt tussen de 70 en 80 graden;
  2. De tempratuur voor groene thee ligt tussen de 60 en 85 graden;
  3. De tempratuur voor lichte Oolong ligt rond de 85 graden;
  4. De tempratuur voor zware Oolong ligt tussen de 90 en 95 graden;
  5. De tempratuur voor Zwarte thee ligt tussen de 80 en 95 graden;
  6. De tempratuur voor Pu-erh thee ligt tussen de 85 en 98 graden;
  7. De tempratuur voor kruidenthee ligt tussen de 60 en 95 graden. Dit grote verschil komt door grote variatie in kruiden.

Nu heb je de juiste tempratuur voor de thee gekozen. Dan kunnen we nu verder met de volgende stappen.

  • Gebruik de juiste hoeveelheid thee, te veel kan de thee te sterk, wrang of soms zelfs te zuur maken. Terwijl bij te weinig thee de thee geur noch smaak zal hebben. Over het algemeen volstaat voor grove thee 2 theelepels per kop (+/- 250ml) en voor een wat fijnere soort thee 1 tot 1,5 theelepel;
  • Verwarm je beker of theepot voor door ongeveer een minuut lang heet water hier in te laten staan. Zoek hierin zelf jouw voorkeur voor materiaal. Onze voorkeur gaat uit naar glas, keramiek en porselein;
  • Afhankelijk of je een theepot of een beker thee zet, zijn hier ook verschillende zeven en filters voor. Voor bijvoorbeeld voor het zetten van thee in een theepot is deze zeef zeer geschikt, en als je niet van afwassen houdt of op reis bent zijn deze filterzakjes zeer geschikt. Voor het zetten van een beker thee is dit een ideale zeef, ook hier zijn wegwerp filterzakjes voor, alleen zijn deze kleiner dan voor het zetten van een pot thee. Onze voorkeur heeft de zeven, puur omdat de thee dan lekker de ruimte heeft om "te zwemmen" zodat alle smaken goed vrij komen. 

Goed, nu heb je het juiste water, de juiste tempratuur, hoeveelheid en filter. En nu? Het water opgieten? 

  • Bij bijna alle thee "was" je de thee eerst. Maar let op, dit geldt niet voor thee met bijvoorbeeld suikerhartjes of chocolade. Het wassen van de thee gaat als volgt: je giet het water met de juiste tempratuur in een kop en laat de thee ongeveer 10 tot 20 seconden het water opnemen. Daarna haal je de zeef met de thee uit het kopje en gooit dat water weg. Laat de thee nu ongeveer 60 seconden op "adem" komen; 
  • En ja, nu mag het water worden opgegoten voor het zetten van de thee; 
  • Houd de voorgeschreven trektijd, ook wel zettijd genoemd, aan. Ook dit staat bij al onze theeën op de site en op de achterkant van de verpakking; 
  • Over het algemeen is de trektijd van losse thee gemiddeld 4 minuten. Gebruik je voorverpakte theezakjes (ook wel tea-dust oftewel theestof genoemd) dan volstaat vaak een minuutje. Kruidenthee, vruchtenmelanges, rooibos en honeybush hebben vaak langer de tijd nodig om hun smaak af te geven. Het is dus belangrijk voor de juiste smaak om de trektijd/zettijd echt aan te houden.  

Zo, nu kan je de aller lekkerste thee zetten om jezelf mee te verwennen of je gasten te verrassen. 
Of toch niet? Nou in principe wel, maar uiteraard draait alles om je eigen smaak. Want misschien dat jij wel van hele sterke thee houdt of juist helemaal niet.
Het is dan ook aan jou hoe jij uit eindelijk het liefst je thee zet en drinkt. Experimenteer maar eens met de tempratuur, het soort water en de hoeveelheid thee. Ontdek wat thee voor jou kan zijn.
Zolang jij er maar van kan genieten.