Thee

Prachtige kruidenthee

Waar komt thee eigenlijk vandaan?
In de loop der eeuwen zijn steeds meer landen thee gaan produceren. Door de verschillende productieprocessen van de thee, is er een grote diversiteit aan theesoorten ontstaan. We hebben de vijf grootste theeproducerende landen voor je op een rijtje gezet. 
De vijf grootste theeproducerende landen zijn;

  • China;
  • Sri-Lanka; (voormalig Ceylon) 
  • India;
  • Japan;
  • Taiwan;

Uiteraard zijn er nog veel meer landen die thee produceren zoals Indonesië, Thailand, Vietnam, Nepal, maar ook landen waar je het niet van verwacht zoals Turkije, Iran, Argentinië, Zuid-Afrika, Kenia, en zelfs Schotland heeft een theeplantage.

Er zijn vele soorten Thee,  De bekendste zijn groene Thee, zwarte Thee, witte Thee, oolong Thee. Al deze Theesoorten worden van twee plantensoorten gewonnen, de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica.
Wat het verschil maakt tussen de
Groene Thee, Zwarte Thee, witte thee, Oolong Thee en Darjeeling is voornamelijk het productieproces.

Dan hebben we ook Rooibos, al mag deze officieel geen Thee worden genoemd. 
Deze "Thee" is afkomstig van het blad en twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik Aspalathus linearis. Rooibos wordt ook vaak gebruikt voor melanges zoals bijvoorbeeld de
Kokos cacao thee van Huppathee

De kwaliteit en diversiteit van thee is afhankelijk van een groot aantal factoren. De ligging van de plantage, het klimaat, de hevigheid van seizoenwisselingen, de grond en de wijze van kweken zorgen voor de kleur, karakter en smaak van de thee. Wat tevens een grote rol speelt in het eindresultaat is het soort blad en wanneer dat geplukt wordt, het verwerkingsproces van de bladeren en uiteindelijk de manier waarop thee gezet wordt.

Het proces
Voordat het geplukt Theeblaadje in de Theepot belandt, ondergaat het een aantal stappen.

Verflensen (verwelken)
Tijdens het verwelken verliezen Theeblaadjes de helft van hun vocht. Dit proces neemt ongeveer 20 uur in beslag. Hierna is het blad soepel genoeg om, zonder te breken, te worden gerold.

Rollen
Het rollen duurt ongeveer een half uur en heeft als functie om de bladsappen vrij te laten komen die zo belangrijk zijn voor het uiteindelijke karakter van de thee. Het blad wordt tussen twee, in tegenovergestelde richting draaiende, metalen platen gerold en gekneusd.

Fermenteren (gisten)
De Theeblaadjes worden opgewarmd zodat ze gaan gisten. Dit gebeurt bij een constante temperatuur van 25°C en een zeer hoge luchtvochtigheidsgraad. Door het contact met zuurstof krijgen de blaadjes het kenmerkende theearoma en de donkere kleur van zwarte Thee. Dit proces neemt één tot drie uur in beslag.

Drogen
Fermenteren gaat over in drogen door de temperatuur te verhogen naar circa 90°C. Het drogen duurt ongeveer 20 minuten. Ook niet-gefermenteerde Thee ondergaat dit droogproces.

Zeven
De laatste stap in het proces is zeven. Met behulp van een schudmachine worden de bladeren in verschillende maten, op grootte gesorteerd. Hoe groter de Theeblaadjes, hoe langer deze moet trekken. De stukjes theeblad in eenzelfde melange moeten dus ongeveer even groot zijn.

Bekendste Theesoorten
Witte Thee
Witte Thee heeft zijn naam te danken aan de witte haartjes die op de knoppen van de Theeplant groeien. De blaadjes worden aan het begin van het groeiseizoen geplukt en zijn dan nog zeer jong en niet volgroeid. Dit maakt witte Thee zeldzamer omdat blaadjes teer en klein zijn.
De blaadjes worden na het plukken gestoomd en gedroogd door deze te roosteren. Ze worden niet gerold. Door de minimale bewerking bewaren de Theeblaadjes hiermee al hun antioxidanten. Witte Thee is zeer licht van kleur en smaak. Om te voorkomen dat de Thee een bittere smaak krijgt, moet het theewater zijn afgekoeld tot ongeveer de 70°C. Nieuwschierig naar
Witte thee?

Zwarte Thee
Zwarte Thee doorgaat alle processtappen. Dankzij een relatief lang fermentatieproces krijgt de Thee zijn kenmerkende goudbruine tot zwarte kleur. De smaak van zwarte Thee is doorgaans krachtiger en de geur intenser dan die van andere Theesoorten.
Een voorbeeld van een mooie zwarte Thee is
Earl Grey

Groene Thee
Groene Thee is licht van kleur en fris van smaak. Deze Thee is een ongefermenteerde Thee, waardoor het blad zijn groene kleur behoudt. De smaak is kruidig en grassig. De wijze waarop het blad wordt gerold en gedroogd zorgt ervoor dat verschillende soorten groene Thee ontstaan. Het rollen gebeurt soms nog handmatig om bepaalde groene Thee een eigen karakter en vorm mee te geven, zoals bij
gunpowder-thee. Net als bij witte Thee geldt ook voor groene Thee dat het Theewater tussen de 70°C en 85°C moet zijn om een bittere smaak te voorkomen.
 

Oolong Thee (zwarte draak)
Oolong thee zit qua smaak enigszins tussen groene en zwarte thee in: het frisse van groene Thee, maar ook het volle karakter van zwarte Thee. Het verwerkingsproces is vergelijkbaar met dat van zwarte Thee, echter is de fermentatietijd tot de helft ingekort. De Thee bestaat uit grote bladeren en wordt meestal als bladthee geproduceerd, vaak strak opgerold in balletjes. Theewater van 85°C is het meest geschikt om Oolong Thee het beste tot zijn recht te laten komen. Het is een vrij blanke Thee met een subtiele geur.

Rooibos
Omdat rooibos afkomstig is van het blad en twijgjes van de Zuid-Afrikaanse struik Aspalathus linearis, is het eigenlijk geen ‘echte’ Thee. Rooibos ondergaat het zelfde proces als de overige theesoorten. Groene rooibos wordt niet gefermenteerd. Rooibos is cafeïne en theïne arm en is heerlijk fris en zacht. Verder zit de Thee boordevol antioxidanten, ijzer en calcium. Rooibos wordt vaak gecombineerd met andere ingredienten zoals bijvoorbeeld
appel en kaneel


Ontdek ons uitgebreide assortiment.
Kan je jouw Thee niet vinden? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.